Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hörcsögök

2009.03.20

dzsungáriai törpehörcsög - Phodopus sungorus

A dzsungáriai törpehörcsög az egerekkel és a patkányokkal rokon rágcsáló.

törpehörcsög Eredeti élőhelye Belső Ázsia az Orosz sztyeppék.

Testének mérete 6-11 cm és tömege nem haladja meg az 50 grammot. Harmad akkora, mint az európai rokonai. Hátuk szürke, közepén egy fekete vonal húzódik. Hasuk fehér, farkuk pici, szemük fekete és fejükhöz képest nagy. Eredeti élőhelyükön télire bundája fehér színűre változik.

A hörcsögök kedvelik a magányt. Kb. 1 méterre a felszín alatt barlangokat ásnak maguknak.
törpehörcsög     törpehörcsög
Az agyagos löszös talajt kedvelik, tehát a legjobb gabonaföldeket. A hörcsög szállásának több bejárata és számos kamrája van. Az egyik kamrát alvásra a másikat illemhelynek a többiben élelmet tárol. Éjszakai állatok, mint a legtöbb rágcsáló, szürkület után hagyja el a szállását és indulnak élelmet keresni.

Az étrendje főként növényekből, gyökerekből, magvakból, levelekből áll, de fogyasztanak rovarokat is. Táplálékukat pofazacskójukban gyűjtik. Mellső lábaikat kezekként használják, ezekkel tömik a táplálékot rugalmas pofazacskójukba. Élelmiszer felhalmozók, ha bővében vannak az élelemnek, akkor egy részét leviszik földalatti barlangjukba. Az így tárolt készlet kitart a téli hónapokban is.

A telet a jó melegen és puhán kibélelt vackukban a készleteik közelében töltik. Téli álmot alszanak. Az alvás ideje alatt testmelegük néhány fokkal 0C fölötti hőmérsékletre süllyed. Mihelyt kitavaszodik, és elegendő élelem kínálkozik a sztyeppén, felébrednek téli álmukból.

Ellenségei a róka, a menyétfélék, a baglyok, és a nagyobb ragadozó madarak. Mégis a hermelin és a görény elsőszámú ellensége. Ezek ugyanis utána mennek földalatti üregébe, és ott végeznek vele.

A szabad természetben a hörcsögök élete mindössze 2-3 év, de mivel gyorsan szaporodnak, számuk igencsak magas az eredeti élőhelyükön. A gyors szaporodásukkal pótolják az ellenségeik által okozott vesztségeket.

Ez a régóta ismert hörcsög csak néhány évtizede vált háziállattá és gazdagítja a kisállat-kereskedések választékát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Évcuus

(Évcu, 2010.08.10 18:51)

szia.pont akkor írtad ezt a bejegyzést,amikor a szülinapom volt :D

Re: Évcuus

(.., 2012.07.22 15:56)

wow, milyen meglátásaid vannak...