Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hörcsög fajták

2009.03.20

A törpehörcsögök általános jellemzői

A törpehörcsögök tartása egyre népszerűbb hobbi. Ezek a kis rágcsálók is laboratóriumi állatként kezdték pályafutásukat, és tudományos megfigyelések céljából tenyésztették őket, ahonnan a hobbitenyésztőkhöz, az állatkeres-kedésekhez, majd a lakásokhoz kerültek. A törpehörcsögök sokak szerint olyan egérre hasonlítanak, amelynek nincsen farka. A törpehörcsögök formája általában ovális alakú (összegömbölyödve úgy néznek ki mint egy szőrös kislabda), lábaik rövidek, farkuk kicsi. Bundájuk gyapjas, és a fejükhöz képest füleik kicsik, kerekded formájúak; szemeik viszonylag nagyok. Mint, minden más rágcsáló, a törpehörcsög is fel van szerelkezve két pár erős metszőfoggal. A törpehörcsögöknek legalább 19 faja ismert a Mongóliai törpehörcsögtől a Tibeti törpehörcsögig, de általában csak négy fajt tartanak házi kedvencként, melyek a következők:

Campbell törpehörcsög (Phodopus sungorus campbelli)
Dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus sungorus) becenév: dzsungi
Kínai (csíkos) törpehörcsög (Cricetulus griseus)
Roborovszki törpehörcsög (Phodopus robobovskii) becenév: robi


A hobbiállatként tartott törpehörcsög fajták testtömege általában 30-50 gramm, testhosszuk 5 és 12 cm között mozog. Átlagos élettartamuk 1,5 - 3,5 év. Eredeti élőhelyük közép Ázsia területein fekszik, ide sorolandó még Kína (Észak-Kelet Kína, Mandzsuria), Mongólia, Kazahsztán és Oroszország egy része (Szibéria). A törpehörcsögök ezen területek vadabb, szárazabb részein élnek. Elsősorban a puszta sztyeppés, félsivatagos, préris illetve a fajtól függően kissé erdős, hegyes területeket kedvelik. Ázsiában illetve az említett régiókban a mezőgazdasági területeken igen kártékony kisállatoknak tartják, mivel megdézsmálják a gabonát. A vadonélő törpehörcsögök általában párban, családban élnek, de köztük is akad olyan, aki jobban szereti a magányt és egyedül él. A törpehörcsögök nem alszanak téli álmot. Meglehetősen jól bírják a hideget gyapjas kis bundájuknak köszönhetően. Természetes ellenségeik a madarak, mint például a baglyok, illetve a ragadozók közül a rókák és menyétfélék általában akkor csapnak le áldozatukra, amikor az teletömött pofazacskója miatt nehézkesen tud csak menekülni.


Campbell Törpehörcsög
Latin név: Phodopus Sungorus Campbelli
Angol név: Campbell's Dwarf Hamster

A fajt 1902-ben W.C.Campbell fedezte fel Tuvában, egy olyan területen, ami mind történelmileg, mind földrajzilag Oroszországgal illetve Kínával is kapcsolatos. Nagyon nehéz megkülönböztetni a Dzsungáriai törpehörcsögtől, amit a tudósok véleménye szerint a Campbell egyik alfajának tekinthetünk. Kinézetre nem sok különbség van. Az alapvető különbözőségeket talán csak az eredeti színvariánsok esetében lehet szembeötlően bemutatni. Sokan összetévesztik a két fajt, és mivel egymást közt a két faj tud szaporodni, ezért ma már elég sok campbell-dzsungáriai (campbell’s-winter white hybrid) hibrid rohangál a tenyésztőknél, és egyes állatkereskedésekben. A Campbell hörcsög ritkább az állatkereskedésekben, mint a dzsungáriai változat, ami annak is köszönhető, hogy a Campbell törpehörcsög természete harapósabb. A legtöbb esetben sajnos nem lehet megállapítani, hogy Campbell vagy Dzsungáriai hörcsögöt látunk-e éppen. A Campbell hörcsög sokkal temperamentumosabb kis személyiség, és hajlamos sajnos a harapásra, ezért Nagy Britanniában a Pit-bull hörcsög elnevezést is kiérdemelte magának. Mint minden hörcsög faj esetében, itt is inkább a nőstényekre jellemző a harciasság. Súlya kb. 35-50 gramm. Átlagos testhossza 75 mm. Természetes előfordulási helye: Mongólia, Közép-Szibéria déli része, Mandzsúria.

A Phodopus fajok többszínű változatokban léteznek, ez főleg a Campbell törpehörcsögre jellemző. Ezeknek az apró méretükről könnyen felismerhető hörcsögöknek alapszíne fakó sárgásbarna. Hátukon sötétebb csík húzódik. Az Argente formákban az eredeti színek halványabb, sárgásabb árnyalatúra hígulnak. A szemek rózsaszínűek, a hátcsík szürkés. Szintén népszerű az Albínó változat, melynek bundája teljesen fehér, szemei pirosak, fülei rózsaszínűek. Első ránézésre hasonlónak tűnhet a Világos Platina is, mely ugyan fehéres színű, de szemei feketék. A sötétebb Platina változat sötét szőrszálai fehér végűek, így egészében valóban a névadó értékes fémre emlékeztet. Az egyéb színváltozatok között megemlíthetjük a Feketét és a kékesszürke Opált is. Ezeknek a színeknek mintás, úgynevezett tarka változati is léteznek. Csakúgy, mint a szíriai aranyhörcsög esetében, itt is sikerült Szatén mutációt létrehozni. A Cambell hörcsögöknél figyelhető meg a legnagyobb  színváltozatosság, ami annak is köszönhető, hogy a törpehörcsögök közül ő kezdte leghamarabb laborállatként.


Dzsungáriai Törpehörcsög
Latin név: Phodopus Sungorus Sungorus
Angol név: Winter White, "Russian Dwarf Hamster"

Az összes törpehörcsög faj közül, a Dzsungáriai törpehörcsög él a legészakabbra fekvő területen. Annak ellenére, hogy már 1770-ben ismerték a fajt, közel két évszázadnak kellet eltelnie, mire házi kedvenc válhatott belőle. Az első kolóniát a németországi Max Planck Intézet gyűjtötte be Szibériából. Innen kerültek ki először a laboratóriumokba, majd a nappalikba szerte a világon. A Dzsungáriai törpehörcsög belső Ázsiából származik, a testtömege kb. 24-35 gramm, a hossza kb. 6-10 cm. A farka rövid, a hasi oldal színe általában fehér, a szemük fekete, és a fejükhöz viszonyítva nagy. Fülük apró, kerekded.
Bár a Dzsungáriai törpehörcsög társaságkedvelő állat, csak a különböző neműek férnek meg békésen egymás mellett. Európában csak az 1980-as években vált népszerűvé. A hozzá nagyon hasonló Campbell hörcsöggel ellentétben ennek a fajtának eredetileg csak három színváltozata ismert: a vadas, a winter-white (fehér) és a kék (zafír), ma már a bézs és mandarin, pearl (gyöngy) szín illetve szatén változat sem ismeretlen, amelyek valószínűsíthetően a Campbell hörcsöggel történt keresztezés révén jöhettek létre.
A Dzsungáriai törpehörcsög eredeti élőhelyén nyári, szürkésbarna bundáját a tél közeledtével fehérre cseréli, így kiválóan álcázza magát havas környezetben. Sötét hátcsíkja azonban továbbra is megmarad, csak egy kicsit elhalványodik. Ez a jelenség a túlfűtött lakásokban nem igazán figyelhető meg, és a napos órák számától, a hőmérséklettől egyaránt függ. Ennek a fajnak 1988-ban Nagy-Britanniában jelent meg az első színváltozata, a Zafír. Ezeken a példányokon kékesszürke színezet és az eredetileg fekete hátcsík kékbe fordulása figyelhető meg. A Gyöngy, ez a ma még viszonylag ritka változat, egy mutáció eredményeképpen fekete végű fehér szőrszálakkal bír. Bár rendkívül tetszetős küllemű, nagyon kevesek ismerik. Eredeti élőhelye Kazahsztán és Délnyugat-Szibéria. 

És akkor itt jön a kérdés, hogy Campbell vagy Dzsungáriai? Nos lássuk egy táblázat segítségével a különbségeket:

Dzsungáriai törpehörcsög
(Phodopus Sungorus Sungorus)
Campbell törpehörcsög
(Phodopus Sungorus Campbelli)
gömbölyded forma, kis labda sokkal robusztusabb, nyújtottabb test
szélesebb, zömökebb fej még inkább „háromszögforma” fej
kerekebb, romai orr hegyesebb orr
kicsi kerekded fülek valamivel nagyobb fülek
a szemek a fülhöz esnek közelebb a szemek az orrhoz esnek közelebb
kiálló gombszemek mélyebben ülő szemek
a szemhéj alig látható a szemhéj jobban kivehető
eredeti szín: szürkés-barnás eredeti szín: barnás-sárgás
mélyebb sötétebb szín halványabb, világosabb szín
több fekete pigment több a barna pigment
barnás-fekete három-ív vonal Krémszín és barnás három-ív vonal
a háton lévő csík szélesebb a háton lévő csík keskeny
gyapjasabb bunda simább bunda
télen változik a bunda színe (kifehéredhet) nem változik a bunda színe

A három boltívszerű vonal a campbell és a dzsungáriai hörcsög oldalán.


Kínai Törpehörcsög
(Kínai csíkos hörcsög)
Latin név: Cricetulus griseus
Angol név: Chinese dwarf hamster

A kínai törpehörcsög a Dzsungáriai, Campbell, valamint a Roborovszki fajokkal szemben a hosszú farkú hörcsögök csoportjába tartozik. Ellentétben a phodopus nemzetségbe tartozó, rövid, szőrös, tömzsifarkú törpehörcsögökkel; a kínai hörcsögnek relatív hosszú, vékonyabb, tekintélyesebb farkincája van, aminek hossza elérheti a 2,5 cm-t is. Nemcsak a farka, maga az állat is hosszabb és keskenyebb testfelépítéssel bír, mint a másik három, törpehörcsög faj. Átlagos testhossza 10-12,5 cm. Először 1867-ben írták le tudományosan, és fogságban már legalább 1919 óta tenyésztik. Barnás szürkés hátszínén, sötét háti csík fut végig, viszont nincsen meg a három-íves vonal, mint a Dzsungáriai, vagy a Campbell hörcsögnél, hanem egyenes vonallal megy át a hát színe a hasi oldal világosabb színébe. A természetben az erdősebb, hegyesebb területek lakója. Közép-Ázsia lakója, ahol elsősorban a kietlen és száraz kínai és mongol sztyeppés sivatagot lakja. Hosszúkásabb, vékonyabb testalkatának köszönhetően nagyon jól mászik. Kis farkát a kapaszkodáshoz, egyensúlyozáshoz is használja. Relatív hosszú életet él, a fajra jellemző átlagos 3-4 életévével. A kínai törpehörcsög egy szociális lény, és éppen ezért lehet párban, vagy csoportosan tartani, de ebben az esetben is előfordulhatnak nézeteltérések.


Roborovszki Törpehörcsög
Latin név: Phodopus Roborovskii
Angol név: Roborovski dwarf hamster

A harmadik rövidfarkú (phodopus) hörcsög, a Roborovszki törpe-hörcsög. A legkisebb és talán a legkevésbé ismert törpehörcsög. Hossza átlagosan 5-7 cm közötti, és a testsúlya is csupán 25 gramm hímek, és 20 gramm nőstények esetén. Először 1894-ben sikerült egy expedíció során begyűjteni, majd 1903-ban látott napvilágot az első hivatalos tudományos leírás erről a hörcsögről. A sivatagos, félsivatagos területek lakója, amit bundájának színe is jelez. A Kelet-Kazahsztánban, Kína északi részén honos törpehörcsög ideges természetének köszönhetően nem igazán népszerű. Ennek a fajnak hátoldala aranybarna vagy homokszínű, sötétebb, kékes alapszínen; hasi oldala fehér, hátcsíkja hiányzik. Lábfeje szőrös. Bundája rendkívül puha, kevésbé tömött és valamivel hosszabb, mint a többi hörcsög fajé. Puhasága miatt kissé borzasnak tűnhet, ez azonban semmiképpen sem rossz egészségi állapot jele. Bármennyire csapzottnak is tűnik a ,,Robi" bundája, ha megsimogatjuk semmilyen kellemetlenséget nem érzünk rajta, csak egy nagyon lágy puha tapintású szőrzetet észlelünk. Nagyon jellegzetesek a nagy fehér pofi foltok, amelyek fejlett, hosszú bajusszal vannak ellátva és a szemek feletti feltűnő fehér folt. A Roborovszki hörcsögöket lehet csoportban vagy párban tartani. Élettartamuk az egyik legrövidebbnek mondható a törpehörcsögök között, mivel átlagosan 1,5 – 2 évnél nem nagyon élnek tovább. A természetben nyaktörő gyorsasággal szaladnak át egyik búvóhelyről a másikhoz, és sajnos ez a villámgyorsaság házi kedvencként is tetten érhető. Idegesebb, félősebb természete, kisebb termete, és fürgesége miatt a Roborovszki törpehörcsög a legkevésbé ajánlott házi kedvenc a 13-14 éves korhatár alatti gyermekek számára. Tapasztalatból említem meg, hogyha kiszökik, még egy felnőttnek is szinte lehetetlenség megfogni. Mindezek ellenére sokak véleménye szerint ő az egyik legaranyosabb pofikával rendelkező törpehörcsög. Bizalma még fiatalkorban könnyen elnyerhető, amennyiben két-három hetes kortól folyamatosan kézhez van szoktatva. Ez természetesen a többi fajra is igaz. Színváltozatai nem ismertek, talán csak a teljesen fehér pofival rendelkező példányokat emelném ki, akiknek arca teljesen fehér, a bunda többi részén nincs módosulás. Az ilyen példányokat husky színűnek hívják, mivel arcuk emlékeztet a Husky kutyák arcára.


 
Törpehörcsögök
 
Dzsungáriai Törpehörcsög  
Tudományos elnevezés: Phodopus Sungorus Sungorus
Angol elnevezés: Winter White Russian Hamster
Testhossz: 67-100 mm
Farok hossza: 6-15 mm
Testtömeg: 21-24 gramm
Vemhesség időtartama: 18-20 nap
Alomszám: 6-7 (max. 11)
Újszülöttek testsúlya: 1,4 gramm
   
Campbell Törpehörcsög  
Tudományos elnevezés: Phodopus Sungorus Campbelli
Angol elnevezés: Campbell's Russian Hamster
Testhossz: 70-110 mm
Farok hossza: 6-18 mm
Testtömeg: 35-50 gramm
Vemhesség időtartama: 16-18 nap
Alomszám: 5-6 (max. 9)
Újszülöttek testsúlya: 1,8 gramm
   
Kínai Törpehörcsög  
Tudományos elnevezés: Cricetulus griesus
Angol elnevezés: Chinese Stripped Hamster
Testhossz: 82-127 mm
Farok hossza: 20-33 mm
Testtömeg: 30-45 gramm
Vemhesség időtartama: 20-22 nap
Alomszám: 7 (max. 12)
Újszülöttek testsúlya: 1,7 gramm
   
Roborovszki Törpehörcsög  
Tudományos elnevezés: Phodopus Roborovski
Angol elnevezés: Roborovski Hamster
Testhossz: 68-92 mm
Farok hossza: 6-12 mm
Testtömeg: 20-25 gramm
Vemhesség időtartama: 20-22 nap
Alomszám: 4 (max. 9)
Újszülöttek testsúlya: 1,2 gramm
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

has cialis gone generic

(Incekly, 2022.09.19 22:01)

4 The decreased affinity of tadalafil for PDE6 compared to other PDE5 inhibitors may explain the reduced incidence of visual side effects <a href=https://vtopcial.com/>comprare cialis online</a>

Kamagra Vendita In Svizzera Ellarrash

(EllWorkem, 2019.09.25 04:33)

Levitra In Vendita Cura Con Priligy Acheter Kamagra Ligne Suisse [url=http://adrugo.com]cialis 5mg[/url] Salem Amoxil Side Affects Baclofene Andorre

Gold stooped stick, sternocleidomastoid, ribs widely.

(emifexoru, 2019.05.08 01:33)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> wwx.pdip.torpehorik.eoldal.hu.yea.rh http://mewkid.net/buy-prednisone/

The ostensibly proposals efficacious obvious incisions.

(egeyumukodoih, 2019.04.26 22:45)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> nzx.mvyr.torpehorik.eoldal.hu.swo.tr http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

If levels; droops, antiventricular all, innkeeper.

(uusuyanapaoqk, 2019.04.26 20:47)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> cna.tfts.torpehorik.eoldal.hu.yqi.cz http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

I'd myelography epidemics duration, smiled e rotation.

(eroviviaginx, 2019.04.03 04:13)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> axt.hwdb.torpehorik.eoldal.hu.alx.nc http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Www Rx Customer Support Ellarrash

(EllWorkem, 2019.03.14 19:33)

Vasodilan Can I Get Cytotec At Walmart [url=http://fzlaka.com]canadian cialis[/url] Overdose On Zithromax

Sziaszok

(Timi, 2011.07.14 11:00)

Nekem egy Robim van és olyan helyes csak az a gong ha kézbe veszem szökni akar mit tehetek?

nagykáta kisköz 42

(gergő, 2011.02.18 19:41)

szevasztok nekem egy dzsungáriai hörim van és fiu nem harap.imádni való de mindenkiféltőle a családba nem értem,lehet azért mert olyan mint egy egér farok nélkül.hát... nem érdekel én szeretem!!!

miskolc

(Virág , 2010.12.27 20:50)

karácsonyi dzsungáriai hörcsögöm harap

Mucsony Népkert út 22. 2/2.

(Imling Döníz, 2010.05.30 12:18)

A Dzsugáriai törpehörcsögöt mikor szabad elválasztani az anyjuktól ha még szaporítani szeretnénk.

Komi

(Prézli :), 2010.04.08 14:36)

Üdv!
nagyon klassz az oldal. Nekem is van egy dzsungáriai törpehörcsögöm. lány. Asszem itt sok infót találok hozzá. Neked van hörcsögöd? te írtad mindezt (mert akkor türelem kellett hozzá :) )
By: Prézli
Ui: szeretettel várom a választ és továbbadom az oldal címét, mert itt sok hasznos információ van, és ezzel boldogabbá tehetik a hörik életét :)