Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondozás és betegápolás

2009.03.20

Gondozás és betegápolás

Más rágcsálókhoz hasonlóan a hörcsögök emésztõrendszere is igen érzékeny mind a hirtelen étrendi változásra, mind a fertõzõ betegségekre. A fiatal, frissen a házhoz került egyedeknél hasmenést okozhat a stressz is, ezért 1-2 hétig jobb nem háborgatni õket feleslegesen. A helytelenül megválasztott alom viszont székrekedést okozhat náluk.

Hasonló tüneteket válthat ki, ha a fiatal állat nem jön rá, hogyan kell használni az önitatót. A beteg állat közömbössé válik környezete iránt, púpos testtartást ölt, és elveszíti étvágyát. A kezdõdõ betegséget könnyebb kezelni, míg a már kialakultat bonyolultabb, hiszen az állatorvos sem tud mást javasolni, mint a folyadékterápiát, hogy a végzetes kiszáradást megelõzze.

Gyakran elõfordul, hogy valami beszorul a pofazacskójába, ezért nem szabad túl hegyes, például hántolatlan zabbal etetni. Étrendjénél fogva a hörcsög hajlamos a fogszuvasodásra, ezért csak korlátozott mennyiségben kapjon édes rágcsálnivalókat. A fogszuvasodás egyetlen lehetséges kezelése a foghúzás. Soha ne etessük csokoládéval hörcsögünket, mert annak teobromintartalma végzetes hatással lehet a légzõközpontjára. A túlzott napraforgómag-fogyasztás kalciumhiányt idézhet elõ, ezért ajánlatos betenni a ketrecébe egy, a madarak számára is ajánlott szépiacsontot. A hõmérséklet lehûlése úgynevezett torpor-állapotot idézhet elõ a hörcsögöknél. Minden életfolyamatuk lelassul, külsõ ingerekre nem reagálnak, sõt úgy tûnik, mintha nem is lélegeznének. Könnyen hihetõ róluk, hogy elpusztultak, ám amennyiben újra melegebb környezetbe kerülnek az állatok, felébrednek, ezért hiszik azt sokan, hogy a hörcsögök vissza tudnak térni a halálból. A hörcsögtartástól leginkább az úgynevezett LCMV (limfocitotikus chorio-meningitis vírus), vagyis a vírusos agyhártyagyulladás fertõzõdésének veszélye tartja vissza az embereket. A három hónapnál fiatalabb állatok harapás útján könnyen megfertõzõdhetnek, a vírusok pedig megjelennek a székletükben, vizeletükben, nyálukban. Ha az ember lekapja a betegséget, influenzaszerû tünetek mutatkoznak rajta. Ez egyébként nagyon ritka probléma, különösen, ha valakinek csak egy hörcsöge van.

A hörcsögökre nemcsak a betegségek veszélye leselkedik, hanem tartási, kezelési problémákból is adódhatnak bajok. Mind közül legveszélyesebb az esés, ezért ne hurcoljuk ide-oda hörcsögünket, és még akkor se közlekedjünk vele a vállunkra ültetve, ha a látvány csodájára járnak ismerõseink.

Ha van macskánk, ne engedjük a ketrec közelébe, mert elõbb utóbb megpróbálja kikotorni leendõ zsákmányát. Márpedig hörcsögünk helyében mi is szívinfarktust kapnánk, ha egy hatalmas, kaján vigyorú macska próbálna kitartóan megszerezni bennünket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.