Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség

2009.03.20

Alapszabály:
Ne próbáljuk az állatok egészségügyi problémáit magunk megoldani! A biztos megoldás az, ha állatorvoshoz fordulunk, ellenkező esetben állatunk életével játszhatunk.

A hörcsögök tisztaságukra rendkívül kényesek. Benedvesített mancsaikkal mindennap mosakszanak. A hörcsög miután végigtisztítja testét és eltávolítja a kihullott szőröket, lesimítja bundáját. A rövidszőrű egyedeket ezért nem kell fésülni. A hosszú szőrű angóra hörcsögök azonban ápolásra szorulnak, mert gyakran összetapad a szőrük. Az összecsomósodott szőrt ne próbáljuk fésűvel szétbontani, inkább vágjuk ki ollóval.
Ha azt tapasztaljuk, hogy állatkánk túl gyakran vakaródzik, akkor sűrű szemű rovarfésűvel fésüljük ki és kutassunk élősködők után. Az élősködőket a állatpatikákban és szaküzletekben kapható rovarírószerrel kényszerítsük távozásra.
A hörcsög bundája jelzi egészségét. Szép, sima, fényes szőr esetén nincs mitől tartani, de a hulló, fénytelen szőr valamilyen problémára enged következtetni. Ebben az esetben megpróbálkozhatunk multivitaminos készítmény adagolásával. Ha nem javul az állapota, akkor mindenképpen vigyük állatorvoshoz.
Rendszeresen vizsgáljuk meg végbélnyílását, amelynek tisztának, száraznak kell lennie. Mancsain is előfordulhatnak sebek. Gond van akkor, ha szeme, vagy orra váladékozik, esetleg tüsszög, köhög, vagy hörög. Tipikus probléma a túlnőtt fogak és karmok. A fogak koptatását a megfelelő táplálékkal biztosíthatjuk (pl. széna, magvak), a karmok kopását pedig, a lakóhelyükön elhelyezett keményebb tárgyak, illetve a mozgáshoz elegendő tér segíti elő. Ha már bekövetkezett a túlnövés, akkor állatorvost kérjünk meg arra, hogy rövidítsen a problémás részeken.
A betegségre utaló legfőbb jelek, ha hörcsögünk láthatóan levert, nem mozog, esetleg nem eszik és szelídsége ellenére odakap, ha megfogjuk. Ez utóbbit valószínűleg azért teszi, mert fájdalmai vannak.
Hörcsögünk egészségéért többféle módon is tehetünk. Biztosítsunk megfelelő méretű lakóhelyet, tegyük azt kellően világos, nem huzatos, száraz, állandó hőmérsékletű helyre. Felelősségteljesen tápláljuk: rendszeresen etessük és a szakirodalom szerint javasolt táplálékot adjuk. Az emberek számára készült ételek teljesen alkalmatlanok a hörcsögök táplálására! Ha már egyszer magunkhoz vettünk egy hörcsögöt, a lakóhelyének takarítását sem spórolhatjuk meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hörcsög

(HALÁL, 2012.03.19 16:31)

Nagyaon szeretem az angórahörcsögöket.

U.i.:ráör

a

( a, 2012.03.19 16:27)

a

paloczi.bianka@freemail.hu

(bianka, 2009.11.22 11:52)

szaretem a kis höriket