Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tető terráriumra

2009.03.20

Hogyan készítsünk tetőt terráriumunkra:

 

Két egyszerű otthon is elkészíthető tetőmegoldást fogok itt leírni nektek:

 

1. változat:

Hozzávalók:

-ponthegesztett acél háló

-csípőfogó

(-esetleg befőttesgumi és 2 dbka drót a rögzítéshez)

 

Első lépésként mérjük le a terrárium külső méretét. A rajzon ezt az "A" és "B" méret jelöli. Látható, hogy a rácsot nagyobbra kell vágnunk a terrárium méreténél kb. 2-3 cm-rel ("C"). Ez azért szükséges mert később ezt a ráhagyást hajtjuk majd rá a terrárium külsejére így ez pozícionálja majd a tetőnket. A hálót célszerű mindig egész számú kis négyzet meghagyásával levágni minél közelebb az utolsó megmaradó szálhoz. miután lecsíptük egyenként e felesleges szálakat a maradék csonkot érdemes megcsiszolni durva csiszolópapírral mert éles maradhat. Miután levágtuk a rácsot mérjük rá a terráriumra és vágjuk le a hajtásvonalaknak megfelelően a sarkokat. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a terráriumra és hajtsuk le a széleit így biztosan jól fog illeszkedni. És íme kész a tető...

2. változat:

Hozzávalók:

-ponthegesztett acél háló

-hobby fenyőléc kb. 2-3 cm széles és 1-2 cm vastag (hobbyáruházban kapható, esetleg méretre is vágják nekünk helyben)

-réz "L" sarokvasalat (hobbyáruházban kapható)+ facsavar (ügyeljünk a hosszára nehogy hosszabbat válasszunk mint a léc vastagsága)

-csípőfogó, makettező fűrész, csavarhúzó

-rajzszög

A rajzon látható a felül és oldalnézet. "A" és"B" most is a terrárium külső mérete. Ha a boltban levágatjuk a lécet akkor mindenképp vigyük magunkkal a pontos méretet. Célszerű azért mindkét irányban 1-2 mm-t ráhagyni a terráriumra.

 

Ha minden hozzávaló megvan, akkor elkezdhetjük a keret összeszerelését. Ehhez a rajzon a fontosabb részletek láthatók. Tegyük a keretet a terrárium köré és jó passzentosra nyomjuk oda tegyük rá a vasalatokat és csavarozzuk a helyére őket. Miután ezzel készen vagyunk lemérhetjük a szükséges háló méretét. Próbáljunk egész számú négyzetrácsra kerekíteni. Ezután már csak fel kell tenni a rácsot a keretre és rajzszögekkel rögzíteni. Ne sajnáljuk a rajzszöget mert az egész tetőt ez tartja majd a helyén.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.